AMSTERDAM - De Verenigde Staten hebben in 2011 voor ruim 50 miljard euro (66,3 miljard dollar) aan wapens verkocht.

Dat betekent een verdrievoudiging van de opbrengst van 2010, die vooral wordt toegeschreven aan de toenemende spanningen in het Midden-Oosten.

Dat blijkt uit een rapport dat vrijdag door de Congressional Research Service werd gepresenteerd, zo schrijft de New York Times.

In totaal werd er in 2011 door landen voor 68,2 miljard euro (85.3 miljard dollar) aan wapens verkocht, waarvan het leeuwendeel door de Amerikanen. Rusland is op grote afstand de tweede op de lijst met een totaal van 3,8 miljard euro (4.8 miljard dollar) geopenbaarde transacties.

De cijfers van 2011 zijn een verdubbeling van het vorige record uit 2009, toen de VS voor 24,7 miljard euro (31 miljard dollar) aan wapentuig wisten te slijten. In 2010 ging het om 'slechts' 17,1 miljard (21.4 miljard dollar) aan opbrengsten.

De door de economische crisis geraakte wapenhandel raakte het afgelopen jaar weer uit het slop, wat voornamelijk wordt veroorzaakt door de toenemende dreiging vanuit Iran en de onrust in met name Libië en Syrië.

Saudi Arabië

Grote afnemers zijn Saudi Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Deze landen grenzen niet aan Iran en investeren daarom voornamelijk in de luchtmacht en luchtverdediging. Saudi Arabië schafte bijvoorbeeld 84 nieuwe F-15 gevechtsvliegtuigen aan en liet daarnaast de huidige vloot moderniseren.

Ook verkochten de Verenigde Staten onder meer een tiental transportvliegtuigen aan India en voor 2 miljard aan Patriot-raketsystemen aan Taiwan.