PUNTO FIJO - Buren van de Venezolaanse olieraffinaderij waar zaterdag een gasexplosie zeker 39 mensen doodde, roken al enkele uren voor de ontploffing een zware zwavellucht.

Hoewel de autoriteiten zaterdag beweerden de brand meester te zijn, cirkelde zondagavond nog altijd dikke zwarte rook uit de Amuay-raffinaderij omhoog.

Vrijdagavond om een uur of zeven bespeurden buurtbewoners de ongebruikelijke zwavelgeur naar eigen zeggen voor het eerst. Volgens de Venezolaanse autoriteiten explodeerde een uit de raffinaderij ontsnapte gaswolk zaterdag uren later, omstreeks 01.15.

President Hugo Chavez heeft een onderzoek bevolen naar de toedracht van de ramp.

Doden

Bij de ontploffing vielen minstens 39 doden en zeker 86 gewonden. Onder de doden zijn achttien leden van de Nationale Garde, die bij de raffinaderij waren gestationeerd. Ook een 10-jarige jongen kwam om. President Chavez heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

In twee brandstoftanks woedt nog brand, erkende minister van olie Rafael Ramírez zondag. Verder is het raffinaderijterrein echter nagenoeg klaar om het werk te hervatten. Zodra de laatste vuurhaarden zijn geblust is de raffinaderij 'binnen twee dagen weer in bedrijf', verzekerde hij.

Plunderaars

Buurtbewoners die de explosie overleefden maar halsoverkop hun huizen moesten verlaten, keerden zondag voorzichtig terug. Ze vrezen dat plunderaars er met hun achtergelaten bezittingen vandoor gaan.

Omdat de ontploffing alle ramen uit hun sponningen heeft geblazen en tal van deuren heeft ontzet staan plunderaars in een oogwenk binnen. Enige uren na de ontploffing roofden plunderaars in de verlaten straten al winkels leeg.

Explosie Venezuela