KEY WEST, Florida - De tropische storm Isaac is zondag verder aangezwollen en de eerste windstoten geselen inmiddels de Florida Keys, een eilandengroep voor de kust van de Amerikaanse staat Florida.

Isaac heeft boven de warme Straat van Florida aan kracht gewonnen en kan volgens meteorologen uitgroeien tot een orkaan van de tweede categorie.

Key West zet zich schrap en treft de ieder orkaanseizoen terugkerende voorzorgsmaatregelen voor de komst van de storm, die eerder een spoor van vernieling door de Cariben trok.

Als het oog van Isaac zondag de Keys bereikt heeft Isaac inmiddels orkaankracht, verwachten weerkundigen.

New Orleans

De orkaan bedreigt ook New Orleans, dat in 2005 deels door orkaan Katrina werd verwoest. Isaac arriveert naar verwachting dinsdagavond of woensdagochtend op het Amerikaanse vasteland.

De autoriteiten hebben vakantiegangers opgeroepen de Florida Keys te verlaten. Het nationale orkaancentrum heeft voor het gebied een orkaanwaarschuwing afgegeven. Een lange rij auto's verlaat de eilanden, over de enige uitvalsweg van de archipel. Eilanders timmerden hun ramen dicht, legden zandzakken en sloten hun zaak.

Republikeinen

De Republikeinse conventie, die maandag in Florida had moeten beginnen, is een dag uitgesteld. Toen de partij van Mitt Romney dat besluit nam stroomden afgevaardigden en conventiegangers vergaderplaats Tampa al binnen.