JERUZALEM - Israëlische militairen zouden geregeld Palestijnse kinderen mishandelen in de bezette gebieden.

Dat is althans de conclusie van voormalige Israëlische militairen in een rapport dat zondag verscheen.

In het rapport (pdf) van de Israëlische organisatie 'Breaking the Silence' staan getuigenissen van oud-militairen over mishandeling van kinderen die vaak nog niet eens 10 jaar oud zijn.

Het document richt zich vooral op de periode van 2005 tot 2011 toen de tweede intifada, de Palestijnse opstand van 2000 tot 2005, al voorbij was en er betrekkelijke rust heerste.

Westelijke Jordaanoever

De incidenten deden zich vooral voor na botsingen tussen Palestijnse betogers en het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever.

Militairen trokken volgens de verklaringen dan vaak willekeurige woonwijken in en zouden wegrennende kinderen slaan met houten stokken tot die vielen. ''Een trage renner werd geslagen, dat was de regel'', aldus een verklaring.

Een andere ex-soldaat beschrijft een geval waarbij zijn commandant zijn geweer op een kind richtte: ''Een geladen geweer was op hem gericht en hij moest smeken om zijn leven. Dat is iets dat hem voor zijn leven tekent.''

Onvoldoende onderbouwd

Het leger zei in een reactie dat het rapport niet voldoende was onderbouwd om specifieke gevallen te kunnen onderzoeken.