TEHERAN - Iran heeft zondag tegengesproken dat het Ismail Haniyeh, de Hamaspremier van de Gazastrook, heeft uitgenodigd voor de top van de beweging van niet-gebonden landen in Teheran.

''Tot nu toe hebben Iran en president Mahmoud Ahmadinejad geen uitnodiging gestuurd naar Haniyeh'', liet de Iraanse woordvoerder voor de top via onder meer persbureau ISNA weten.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ali-Akbar Salehi, opende de bijeenkomst zondag.

Iran heeft alleen de Palestijnse president Mahmoud Abbas uitgenodigd, die op voet van oorlog met Hamas staat.

Die radicale Palestijnse beweging zei zaterdag dat Haniyeh donderdag en vrijdag zou deelnemen aan de bijeenkomst op uitnodiging van Ahmadinejad. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riyad al-Malki, liet weten dat Abbas in dat geval zou wegblijven.

VN-Veiligheidsraad

Iran is een hartstochtelijk verdediger van de Palestijnse zaak en zou in verlegenheid worden gebracht, als Abbas de top zou boycotten. Salehi zei in zijn openingsrede dat Iran de zorgen van veel niet-gebonden landen deelt over de groeiende macht van de VN-Veiligheidsraad.

Hij pleitte voor hervormingen die tot meer macht voor de leden van de beweging leiden. Volgens Salehi zullen 36 van de 120 lidstaten van de beweging op het hoogste niveau in Teheran zijn vertegenwoordigd.

Bronnen binnen de Hamas bevestigden zondag dat ''na intensief overleg in de laatste paar uur is besloten'' de conferentie niet bij te wonen.