TAMPA - De Republikeinse conventie in het Amerikaanse Tampa begint een dag later dan gepland.

Dat zei de voorzitter van de Republikeinse partij, Reince Priebus zaterdag.

De partij zou maandag bijeenkomen, maar dan trekt de tropische storm Isaac over Florida. Partijleden verzamelen zich maandag kort in Tampa, maar de bijeenkomst gaat vrijwel direct met reces tot dinsdagmiddag.

Of de storm ook gevolgen heeft voor andere dagen van de conventie is nog niet duidelijk.

Op de conventie aanvaardt de Republikein Mitt Romney naar verwachting officieel de presidentiële nominatie van zijn partij. Romney toonde begrip voor de verdaging. ''De veiligheid van mensen in het pad van Isaac is van het grootste belang'', twitterde de politicus.

Gustav

De vorige Republikeinse conventie, in 2008 in St. Paul in de noordelijke staat Minnesota, werd ook al wegens een storm met een dag uitgesteld. Toen trok de orkaan Gustav over de zuidelijke staat Louisiana. De partij voelde nog de naweeën van de zware kritiek op het slappe optreden van de Republikeinse president George Bush, nadat de verwoestende orkaan Katrina in 2005 Louisiana had geteisterd. Zij besloot uit respect voor de slachtoffers van Gustav de conventie één dag later te laten beginnen.

De Democratische vicepresident Joe Biden heeft wegens de komst van Isaac een reis naar Florida afgelast. Hij zou campagne voeren in Tampa, Orlando en St. Augustine.

Volgens de dienst burgerbescherming in Haïti heeft Isaac in dat land aan zes mensen het leven gekost. Ruim 14.000 mensen zijn uit hun huis geëvacueerd. Van hen zijn er ruim 1300 overgebracht naar een opvangcentrum van de overheid.

Lees alles over de Amerikaanse presidentsverkiezingen in ons nieuwsdossier

Storm Isaac