RIJSWIJK - Wubbo Ockels noemde zaterdag het overlijden van Neil Armstrong een ''verlies voor de mensheid".

Ockels heeft de eerste man op de maan enkele keren ontmoet. Hij omschrijft hem als ''fijn en integer".

''Armstrong zei me dat hij gewoon z’n werk had gedaan. Gewoon cool. De geschikte persoon om zo’n klus te doen'', aldus Ockels, zelf de eerste Nederlandse ruimtevaarder.

Cultuur

Bij zijn eerste stap op de maan sprak Armstrong de beroemde woorden: ''Een kleine stap voor een man, een grote sprong voor de mensheid''.

Ockels: ''Armstrongs voetstappen zullen nog wel een paar honderd jaar op de maan blijven staan, maar met zijn dood is toch ook een stukje cultuur verdwenen. Zoals dat ook met de oude culturen van de Grieken, Chinezen en Azteken is gebeurd''.

Passie voor vliegen

Volgens zijn familie was Neil Armstrong 'een held die dat niet wilde zijn'. Hij was ervan overtuigd dat hij gewoon zijn werk deed. Hij had een passie voor vliegen en die passie is hij nooit verloren.

''We rouwen om het verlies van een erg goed mens, maar we vieren ook zijn opmerkelijke leven. We hopen dat het voor jongeren wereldwijd een voorbeeld is om hard te werken om dromen waar te maken, om te willen verkennen en de grenzen te verleggen, en om onzelfzuchtig een hoger doel te dienen'', laten ze weten.

NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laat zaterdag in een reactie weten: ''NASA betuigt zijn medeleven bij het overlijden vandaag van Neil Armstrong, voormalig testpiloot, astronaut en de eerste man op de maan. Neil was 82'.'

Buzz Aldrin, na Armstrong de tweede mens op de maan: ''Ik had het geluk een van de bemanningsleden te zijn, met de uitmuntende testpiloot Neil Armstrong te vliegen en hem te vergezellen in de maanlander Eagle".

"De hele ruimtevaartwereld zal erg bedroefd zijn door dit nieuws van vandaag. We zullen een groot woordvoerder en leider van het ruimtevaartprogramma missen".

Michael Collins, die met Armstrong en Aldrin naar de maan reisde: ''Hij was de beste, en ik zal hem verschrikkelijk missen".

Held

Barack Obama noemde Armstrong zaterdag ''een van de grootste helden van de natie ooit, niet alleen van zijn tijd, maar van alle tijden''. Hij heeft volgens de Amerikaanse president een generatie geïnspireerd ''om naar de sterren te reiken''. Obama gaf aan diep bedroefd te zijn.

''Toen hij en zijn collega-bemanningsleden aan boord gingen van de Apollo 11 in 1969, droegen zij de aspiraties van een hele natie met hen'', zei Obama in een verklaring.

''Ze gingen de wereld laten zien dat de Amerikaanse geest verder kan kijken dan het onvoorstelbare. Dat met voldoende drive en vindingrijkheid, alles mogelijk is. En toen hij een voet op de maan zette, leverde hij een menselijke prestatie die nooit zal worden vergeten".

Mitt Romney, Republikeins presidentskandidaat, laat via twitter weten: "Neil Armstrong neemt vandaag zijn plaats op in de Hal van Helden. De maan zal haar eerste zoon van de aarde missen".

Neil Armstrong overleden