BRUSSEL - De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft besloten de terrorist Nizar Trabelsi voorwaardelijk vrij te laten.

Het federaal parket tekende direct beroep aan, waardoor Trabelsi voorlopig wel achter de tralies blijft. Dat hebben Belgische media zaterdag bericht.

De voormalig profvoetballer werd na zijn arrestatie in 2001 tot 10 jaar cel veroordeeld voor het plannen van een aanslag op de NAVO-vliegbasis in Kleine-Brogel (zo'n 30 kilometer onder Eindhoven).

De Verenigde Staten verzochten in 2007 om zijn uitlevering, maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg verhinderde dat eind vorig jaar. Voor hij eventueel kan worden uitgeleverd, moest hij eerst zijn straf in België uitzitten.

Vrije voeten

De rechtbank vindt dat de Tunesische ex-profvoetballer op vrije voeten moet worden gesteld in afwachting van een definitieve uitspraak over uitlevering.

De Amerikanen willen hem voor de rechter brengen, omdat hij deel zou uitmaken van een bende die Amerikaanse burgers in het buitenland wilde vermoorden. In de VS riskeert Trabelsi levenslang. Zijn advocaten willen bovendien voorkomen dat de VS hem aan Tunesië uitleveren.