WASHINGTON - Enkele dagen voor het begin van de Republikeinse conventie in Tampa heeft de Amerikaanse president Barack Obama het opgenomen voor Medicare.

Het zorgverzekeringsstelsel voor ouderen is een belangrijk verkiezingsthema geworden, omdat Paul Ryan, de Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap, voor forse bezuinigingen op het programma is.

''Hier in Amerika geloven we erin dat we onze beloften moeten houden - vooral aan onze ouderen die heel hun leven hard hebben gewerkt en het verdienen van hun gouden jaren te genieten.

Daar draait het om bij Medicare'', zei de president in zijn wekelijks radio- en internetpraatje.

Hervorming

Ryan wil een hervorming van Medicare, omdat de kosten rond 2020 dreigen op te lopen tot meer dan 920 miljard dollar per jaar. Hij stelt voor dat het programma voor mensen die nu 55 jaar of ouder zijn, onveranderd blijft.

Jongeren moeten voor tegoedbonnen kiezen waarmee ze zorg inkopen bij een particuliere verzekeringsmaatschappij. Volgens de Democraten zijn de toekomstige ouderen daarmee 6400 dollar per jaar extra kwijt om dezelfde zorg als de huidige senioren te kunnen genieten.