PARAGUANA - Een enorme gasexplosie in de Amuay-raffinaderij in het noorden van Venezuela heeft zaterdag aan zeker 39 mensen het leven gekost.

Meer dan 50 mensen raakten gewond. De Venezolaanse minister van Energie, Rafael Ramírez zei dat de meeste slachtoffers leden van de Nationale Garde waren die het complex beschermden.

Barakken van de garde en woningen waren dichtbij de plek waar de gasexplosie was. Ramírez zei dat er geen installaties om te produceren zijn beschadigd en dat de raffinaderij binnen twee dagen weer normaal moet functioneren. De brand is onder controle.

De raffinaderij ligt op het schiereiland Paraguaná. Met twee andere raffinaderijen vormt zij het grootste complex voor de verwerking van olie in het Latijns-Amerikaanse land. Niet alleen de raffinaderij, maar ook huizen in de omgeving werden beschadigd.

Ongelukken

De raffinaderij is eigendom van het staatsoliebedrijf Pdvsa, dat de afgelopen jaren herhaaldelijk met ongelukken en uitval van stroom is geconfronteerd. Ook moest het herhaaldelijk raffinaderijen stilleggen voor dringend noodzakelijk onderhoud.

Explosie Venezuela