KABUL - Een commandant van de Taliban in Pakistan is vrijdag om het leven gekomen door een luchtactie van de NAVO in het noordoosten van Afghanistan.

Dat heeft de internationale troepenmacht ISAF zaterdag gemeld.

Mullah Dadullah, ook bekend als Jamal, was volgens ISAF verantwoordelijk voor de verplaatsing van wapens en strijders en had verscheidene aanvallen op de Afghaanse en ISAF-strijdkrachten op zijn naam staan. Ook zijn plaatsvervanger, Shakir, is omgekomen.

Medewerkers van de Pakistaanse Taliban en functionarissen van de Pakistaanse inlichtingendiensten zeiden dat de veertiger Dadullah in een woning in de provincie Konar is gedood, tegelijk met 12 lijfwachten.

Badruddin Haqqani

Eerder deze week zou ook de beruchte terrorist Badruddin Haqqani, de leider van het Haqqani-netwerk, in de Pakistaanse regio Noord-Waziristan zijn gedood door een aanval van een Amerikaanse onbemand vliegtuig. Een familielid zei dat tegenover de BBC.

De dood van Haqqani, die verantwoordelijk wordt gehouden voor tal van aanslagen op Westerse troepen en de Afghaanse regering, is niet officieel bevestigd door de Verenigde Staten of Pakistan.

Haqqani is gelieerd aan al-Qaeda en zou ook achter de gijzelingsactie zitten in een hotel in Kabul, waarbij in juni zeker 18 mensen omkwamen.