PORT-AU-PRINCE - De tropische storm Isaac heeft zaterdagochtend de kust ten westen van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince bereikt.

Dat heeft een woordvoerster van het Amerikaanse nationale orkaancentrum laten weten. De storm gaat gepaard met hevige regenbuien

In Haïti wonen nog ongeveer 400.000 mensen na de verwoestende aardbeving van 2,5 jaar geleden in vaak primitieve tenten. ''Wij zijn niet klaar'', zegt Martine, die aan het hoofd staat van een groep die toezicht houdt in een kamp van ongeveer 1000 gezinnen.

''Als het regent, staan we in tenten met gaten. Er zijn veel kinderen en wij weten niet wat te doen, als we (het kamp) moeten ontruimen'', zegt zij.

Schuilplaats

President Michel Martelly, die een reis naar Japan heeft afgezegd, is langs tentenkampen getrokken en heeft de bewoners opgeroepen een veilige schuilplaats te zoeken. Hij erkent echter dat er te weinig van zulke plekken zijn.

''Degenen die erg kwetsbaar zijn, worden uit die kampen weggehaald. En degenen die achterblijven, zijn beter toegerust om deze situatie het hoofd te bieden'', zei Martelly volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Levensmiddelen

Vrijdag stonden in de hoofdstad Port-au-Prince bij de winkels lange rijen van mensen die nog snel levensmiddelen wilden inslaan. Daarna werd het stil op straat.

Isaac is momenteel onderweg naar Cuba en trekt daarna richting de Amerikaanse staat Florida. Mogelijk vormt Isaac een bedreiging voor de Republikeinse conventie die maandag in Tampa begint. Tegen die tijd is de tropische storm waarschijnlijk uitgegroeid tot een orkaan.

Storm Isaac