OSLO - Anders Behring Breivik aanvaardt de mogelijk levenslange gevangenisstraf voor zijn terreurdaden die vorig jaar aan 77 mensen het leven kostten.

Het spijt hem alleen dat hij niet meer mensen heeft vermoord, verklaarde hij vrijdag nadat de rechtbank in Oslo vonnis had gewezen.

Breivik werd tot een periode van tien tot 21 jaar gevangenisstraf veroordeeld, wat nog kan worden verlengd als hij tegen die tijd nog als een gevaar voor de samenleving wordt beschouwd.

Volgens rechter Arne Lyng kenmerkten de moorden zich door een 'wreedheid die ongekend is in de Noorse geschiedenis'.

Verontschuldigingen

De veroordeelde verklaarde dat hij de rechtbank niet erkent en dat hij niet in beroep gaat, omdat dit de rechtbank alleen maar zou 'legitimeren'.

Hij bood vervolgens zijn verontschuldigingen aan, maar niet aan de slachtoffers of hun nabestaanden. "Ik wil mij verontschuldigen bij alle militante nationalisten, dat ik er niet meer heb weten te executeren", zei Breivik.

Langdurige opstand

Breivik heeft steeds gezegd dat hij met zijn terreurdaden de aanzet wilde geven tot een langdurige opstand van 'militante nationalisten' tegen de immigratie van moslims. Het openbaar ministerie wilde hem ontoerekeningsvatbaar laten verklaren, maar zag er na kort beraad eveneens van af om in beroep te gaan.

Chronologie van de Noorse aanslagen

Lees alles over het proces tegen Breivik in ons dossier