LONDEN - De politie van Londen moet WikiLeaks-chef Julian Assange hoe dan ook arresteren, ''onder elke omstandigheid''.

Dat staat op een geschreven brief die een fotograaf van het Britse persbureau PA vrijdag zag onder de arm van een agent. Bovenaan het papier staat 'restricted' (vertrouwelijk).

Assange houdt zich al maanden schuil in de ambassade van Ecuador, om te voorkomen dat Groot-Brittannië hem uitlevert aan Zweden.

Het gebouw is beschermd gebied en agenten mogen niet naar binnen, maar de politie heeft de ambassade 24 uur per dag omsingeld. Agenten kunnen Assange arresteren zodra hij een voet buiten de deur zet.

Truc

De politie is bang dat Assange met een truc probeert te vluchten. De notitie waarschuwt onder meer voor diplomatieke post. Pakketten van ambassades mogen niet worden doorzocht, en er zijn geen regels voor de omvang ervan.

Assange zou verstopt in een groot krat de ambassade ongehinderd kunnen verlaten. Dat is in het verleden vaker gebeurd.

Assange is in Zweden beschuldigd van twee verkrachtingen. Volgens de Australiër gaat het om een smoes zodat hij in Amerikaanse handen kan komen. In de VS zou hij een zware straf kunnen krijgen voor het onthullen van honderdduizenden geheime documenten.

Steun

Ecuador gaf hem vorige week politiek asiel. De landen op het Amerikaanse continent hebben vrijdag duidelijk gemaakt achter deze beslissing te staan. Dat hebben ze vrijdag duidelijk gemaakt op een bijeenkomst van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Washington.

Een paar dagen eerder gaven de Zuid-Amerikaanse landen al steun aan Ecuador.

De OAS is een internationale organisatie waar alle 35 landen in Noord-, Zuid- en Midden-Amerika en de Caraïben lid van zijn. Van ieder land zit de minister van Buitenlandse Zaken in de organisatie. Daaronder zijn de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Brazilië, Argentinië en Suriname.

Alle berichten over Assange en Wikileaks in ons nieuwsdossier