NAIROBI - Door etnisch geweld zijn dit jaar in Kenia al meer dan 200 mensen om het leven gekomen. Dit heeft het Rode Kruis van het Oost-Afrikaanse land vrijdag gezegd.

Dinsdag waren bij een stammenruzie in het oosten van het land 62 mensen gedood, de ernstigste etnisch gemotiveerde slachtpartij van de afgelopen jaren. Onder de doden waren zeker 31 vrouwen en 11 kinderen, van wie de meesten met kapmessen zijn gedood.

De Pokomo's en de Orma's ruziën al jaren om land en water. Negen stamoudsten zijn gearresteerd, aldus de politie in Mombassa vrijdag. De politie heeft in de streek veel geweren, kapmessen, pijlen en speren in beslag genomen.

Omstreden verkiezingen

Na de omstreden presidentsverkiezingen van 2007 werden in Kenia meer dan 1000 mensen gedood bij etnisch en politiek gemotiveerde onlusten. Meer dan een half miljoen mensen werden van huis en haard verdreven of sloegen zelf op de vlucht. Het was de ernstigste geweldsuitbarsting sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1963.

De volgende verkiezingen staan gepland voor maart 2013. Het Rode Kruis waarschuwde vrijdag voor oplopende spanningen. ''Wij moeten van de geschiedenis leren'', aldus secretaris-generaal AbbasGullet.

Medeverantwoordelijk

Aan die presidentsverkiezingen willen twee prominente politici meedoen, Uhuru Kenyatta en William Ruto, die zich vanaf de daaropvolgende maand, april 2013, moeten verantwoorden voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Hoofdaanklaagster Fatou Bensouda houdt hen medeverantwoordelijk voor het verkiezingsgeweld in 2007 en 2008. Zij zeggen allebei onschuldig te zijn.

De ruim 40 miljoen Kenianen behoren tot meer dan 40 stammen. De grootste stammen zijn de Kikuyu's, de Luhya's, de Kalenjin en de Luo's.