AMSTERDAM - Bij het Empire State Building in New York is vrijdag een schietpartij geweest. Een 58-jarige ontslagen man schoot zijn oud-collega dood, waarna hij zelf door een agent werd doodgeschoten.

Dat melden diverse Amerikaanse media. De schietpartij, waarbij de man in het wild om zich heen schoot, vond plaats rond 09.00 (lokale tijd).

Negen omstanders raakten gewond voordat de schutter door toegesnelde agenten werd doodgeschoten. Sommigen werden mogelijk door politiekogels geraakt, aldus burgemeester Michael Bloomberg.

De schutter was de 58-jarige Jeffrey Johnson, die vorig jaar zijn baan verloor. Na een ruzie met zijn oud-collega schoot Johnson van dichtbij drie keer op de 41-jarige man, aldus de politie.

Het is nog onduidelijk hoeveel van de gewonden door de schutter zijn geraakt. Volgens een ooggetuige schoot hij willekeurig op mensen waarna een vuurgevecht met een agent ontstond.

Bekijk beelden van kort na de schietpartij:

Chicago

In de Amerikaanse stad Chicago zijn donderdagavond in dertig minuten tijd dertien mensen op straat neergeschoten. Dat heeft de politie vrijdag gezegd.

In het zuiden van de stad werden acht mensen tussen 14 en 20 jaar getroffen door kogels die vanuit een voorbijrijdende auto werden afgevuurd, aldus de politie. Vijf mensen raakten gewond bij drie andere schietpartijen, die rond hetzelfde tijdstip plaatshadden. Twee gewonden zijn overgebracht naar een lokaal kinderziekenhuis. De meeste gewonden verkeren in stabiele toestand.

Chicago kampt al langer met een toename van het aantal moorden in de stad. Sommige wethouders klagen dat de bendes in de stad geen enkel ontzag hebben voor de politie.

Schietpartij Empire State Building