ANKARA - In totaal zijn meer dan 200.000 mensen op de vlucht geslagen voor het dodelijke geweld in Syrië. Vooral de stroom vluchtelingen naar buurland Turkije zwelt aan. 

Dat zegt de hoge commissaris voor vluchtelingen van de Verenigde Naties (VN), meldt Al Arabiya.

Het getal is hoger dan het recentelijke door de VN geraamde aantal vluchtelingen van 185.000. In de laatste week alleen al zou het aantal met ongeveer 30.000 zijn toegenomen.

De vluchtelingen wijken onder andere uit naar Libanon, Turkije, Irak en Jordanië.

Turkije

Volgens de Turkse autoriteiten verblijven er nu meer dan 78.000 Syrische vluchtelingen in Turkije. Eind vorige maand waren dat er nog 44.000.

In de laatste 24 uur gingen meer dan 3500 Syriërs de grens over, maakte de Turkse overheidsdienst AFAD vrijdag bekend.

Het aantal van 3500 per dag is een van de hoogste sinds het begin van opstand in Syrië tegen het bewind van president Bashar al-Assad, 17 maanden geleden.

Beschoten

Het Syrische leger heeft vrijdag Daraya beschoten met raketten. Daarbij zijn 21 mensen omgekomen, aldus activisten van de oppositie tegen president Bashar al-Assad. Het leger gebruikte meerdere raketlanceerders vanuit een nabijgelegen basis.

Het is al de derde dag waarop het Syrische leger optreedt om de voorsteden te heroveren, aldus de oppositie. Zij meldden ook gevechten in de voorsteden Qatana, Sbeineh, Qadam, Assali en Hajar al-Asswad.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in de special