PEKING - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zal volgende maand belangrijke bondgenoot China bezoeken om de nieuwe en vertrekkende Chinese leiders te ontmoeten.

Dit zei een ingewijde die banden heeft met Pyongyang en Peking vrijdag.

Dit zou het eerste buitenlandse bezoek van Kim zijn sinds hij aan de macht kwam na de dood van zijn vader, Kim Jong-il, in december.

Het volgt op het recente bezoek aan Peking van Kim's oom Jang Song-thaek, na Kim de machtigste figuur in Noord-Korea.

Kennismaking

''Het zal een kennismakingsbezoek zijn'', zei de bron, die eerder belangrijke gebeurtenissen in Noord-Korea correct heeft voorspeld, waaronder de eerste kernproef van het land in 2006, dagen voordat deze werd uitgevoerd. Het staatsbezoek vloeit voort uit het bezoek van Jang Song-thaek.

''Het was een van zijn belangrijkste missies'', aldus de bron die verder zei dat Pyongyang waarschijnlijk haar dreigement zal herhalen een derde nucleaire test uit te voeren, tenzij Washington en Seoel bereid zijn het al lang bestaande voorstel voor een permanent vredesverdrag te ondertekenen.

Die zou in de plaats moeten komen van de wapenstilstand die de Koreaanse Oorlog van 1950-1953 beëindigde.

Vredesverdrag

''Noord-Korea wil een permanent vredesverdrag ter vervanging van de wapenstilstand, in ruil voor het laten vallen van een derde kernproef."

"Het is 60 jaar geleden en het is tijd om de oorlog formeel te beëindigen met een vredesverdrag'', voegde de bron toe.