AMSTERDAM - BRUSSEL - Al in 1979 werden scheurtjes aangetroffen in de reactorkuipen van de Belgische kerncentrales Doel 3 en Tihange 2, drie jaar voor de centrales werden opgestart.

Dat heeft Karina De Beule, woordvoerster van het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) donderdag bevestigd.

FANC zei eerder deze maand dat ultrasonische testen aantoonden dat er mogelijk haarscheurtjes in de reactorkuipen van Doel 3 zaten.

De kerncentrale werd voor onbepaalde tijd stilgelegd. Vorige week werd ook Tihange 2 stilgelegd nadat scheurtjes waren ontdekt.

Krantenartikel

De Morgen berichtte donderdag dat zijn archieven aantonen dat de krant 33 jaar geleden al schreef over barstjes in de reactorkuipen van beide centrales. De krant citeert een artikel uit 1980 waarin werd geschreven dat er 'vragen blijven bestaan over kleine scheurtjes'.

De kuipen van beide reactoren zijn gemaakt door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). Datzelfde geldt voor kernreactoren in het Zeeuwse Borssele, in Duitsland en in de Verenigde Staten.

Geen risico

De Beule zei donderdag dat de scheurtjes van 1979 in een ander deel van de reactorkuipen zijn ontdekt en niets te maken hebben met die van nu. Ze zei dat de scheurtjes destijds serieus zijn genomen en dat zowel Electrabel, het energiebedrijf dat de centrales beheert, als de RDM informatie moest verschaffen om te bevestigen dat de scheurtjes geen risico inhielden.

Die informatie is geëvalueerd door de autoriteiten, waaronder de Europese Commissie, en er werd geen risico aangetroffen, aldus De Beule.