AMSTERDAM - Tijdens invallen in panden van rechtsextremisten in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de politie onder andere campagnemateriaal van de politieke partij NPD in beslag genomen.

De grootschalige operatie in de vroege ochtend, waarbij meer dan 900 Duitse agenten werden ingezet en ruim 120 woningen en panden werden doorzocht, is de grootste actie tegen rechtsextremisten in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Uit de operatie blijkt dat de neonazibeweging in de Duitse stad Aken en omgeving nauw was vervlochten met geestverwanten in Nederland. Dat werd onder meer duidelijk uit het feit dat ze meeliepen bij elkaars demonstraties.

Posters

In de stad Dortmund nam de politie duizend posters van de extreemrechste partij NPD in beslag. Volgens de Noordrijn-Westfaalse minister Ralf Jäger (SPD) zou de vondst aantonen hoe zeer de rechtsextreme beweging en de partij met elkaar zijn vervlochten, schrijft N24.

Ook werden er traangaspistolen geconfisceerd. Agenten vonden ook vuurwapens, uitschuifbare knuppels, beschermingsschilden, vermommingen en propagandamateriaal. Daarnaast zijn computers, mobiele telefoons en een bestelbusje ingenomen.

Dat meldde de politie van Dortmund donderdag. Het is niet bekend hoeveel arrestaties er zijn verricht.

De doorzoekingen volgden na een verbod van de drie belangrijkste, rechtsextreme groepen in Noordrijn-Westfalen. Volgens commissaris Klaus Oelze is de groep verslagen, maar betekent dat niet dat het gedachtegoed is verslagen. Het blijft volgens hem nodig extreem rechts te volgen.

Geld

In extreem rechtse kringen in Duitsland gaat tegenwoordig zo veel geld om, dat de kopstukken ervan kunnen leven. Ze verkopen muziek, propagandamateriaal en kleding. Alleen al in de kleine oostelijke deelstaat Saksen verdienen neonazi's jaarlijks ongeveer 3,5 miljoen euro. Daar hebben deskundigen donderdag voor gewaarschuwd.

De merchandise is verreweg de belangrijkste inkomstenbron voor extreem rechts. Ter vergelijking: de toegestane extremistische politieke partijen in het land krijgen bij elkaar 3 miljoen euro aan subsidies. ''Er is een parallelle economie opgekomen die niet moet worden onderschat'', zeggen de experts.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Brandenburg, rondom Berlijn, kunnen sommige neonazi's ''regelrecht van het rechtsextremisme leven, en sommigen van hen zelfs erg goed''.