AMSTERDAM - De 58-jarige Brit Tony Nicklinson, die bekend werd door zijn gerechtelijke strijd voor euthanasie, is woensdagochtend overleden.

Dat hebben zijn advocaten gemeld tegenover de BBC. Volgens de familieadvocaat weigerde hij sinds vorige week te eten.

Nicklinson was vanaf zijn nek af verlamd na een beroerte in 2005. Hij kon sindsdien alleen maar communiceren door te knipperen met zijn ogen en wilde graag geholpen worden om een einde aan zijn leven te maken.

De man uit Melksham kreeg hier een week geleden echter geen toestemming voor van de rechter. Doktoren mochten hem niet uit zijn lijden verlossen.

Nicklinson reageerde zwaar teleurgesteld op deze naar zijn mening 'verwoestende' uitspraak. Hij had aangegeven om hier tegen in beroep te gaan.

'Ontroerend en tragisch'

Na het weekeinde ging Nicklinson snel achteruit. Hij overleed in het bijzijn van vrouw en kinderen in Melksham. Volgens de advocaat was Nicklinson na het oordeel terneergeslagen en erg bang. ''Ik vrees voor de toekomst en de ellende die zij zal brengen'', had hij gezegd. Hij begreep niet dat de rechters zijn argumenten voor euthanasie niet hadden gehonoreerd.

De rechters van het Britse hooggerechtshof bleven er echter bij dat de Britse wet geen euthanasie toestaat, hoewel ze de zaak ''zeer ontroerend en tragisch'' noemden en Nicklinsons situatie ''verschrikkelijk''. Het was niet aan rechters, maar aan de politiek om de euthanasieregels te veranderen, luidde het oordeel.