DUBAI - Drie westerlingen, onder wie een Nederlander, die bijna 9 maanden geleden in Mali zijn ontvoerd door Al-Qaeda, hebben in een videoboodschap bij hun regeringen aangedrongen op hulp bij hun vrijlating.

Dit meldde televisiezender Al-Jazeera dinsdag, die beelden van de video toonde.

De mannen, door Al-Jazeera geïdentificeerd als de Brits-Zuid-Afrikaanse gijzelaar Stephen Malcolm, de Zweed Johan Gustafson en de Nederlander Sjaak Rijke, leken op de video in goede gezondheid.

De gijzelaars hadden baarden, droegen traditionele gewaden en hun hoofden waren bedekt door tulbanden. Ze werden getoond zittend op tapijten in een woestijnachtige omgeving, omringd door gewapende mannen.

Bekijk de beelden:

Timboektoe

De terreurbeweging al-Qaeda in de Islamitische Maghreb gijzelen de drie mannen sinds hun ontvoering in de stad Timboektoe op 25 november vorig jaar. Al-Jazeera zei in een verklaring een ''exclusief interview'' te hebben gevoerd met de gijzelaars.

Die gaven een gedetailleerd verslag van hun ontvoering en drongen er bij hun regeringen op aan snel effectieve onderhandelingen te beginnen met de ontvoerders.

Vuurwapens

Ze zeiden onder bedreiging van vuurwapens uit hun hotel te zijn gehaald en in een SUV-voertuig naar een onbekende verblijfplaats te zijn gebracht. Daarna werden ze gedwongen tot een zware 24 uur durende reis. Volgens Al-Jazeera zijn de drie westerlingen ontvoerd door Ansar Dine, een bij al-Qaeda aangesloten islamitische groepering. Een Duitser werd gedood toen hij zich verzette.

In december eiste al-Qaeda de verantwoordelijkheid van de ontvoering op en gaf foto's van de gijzelaars vrij. Dezelfde groepering houdt ook zes Franse gijzelaars vast die in Niger en Mali zijn ontvoerd.