MISSOURI - De Republikeinse kandidaat voor de Senaat Todd Akin is er van overtuigd dat verkrachting zelden tot zwangerschap leidt.

Dat zei de politicus zondag in een televisie-interview op de vraag waarom hij zich tegen abortus blijft verzetten, zelfs wanneer de zwangerschap het gevolg is van verkrachting.

''Ten eerste, van wat ik heb begrepen van artsen is zwangerschap door verkrachting echt zeldzaam. Als het echt om verkrachting gaat, heeft het vrouwenlichaam manieren om dat hele ding uit te schakelen."

''Laten we aannemen dat het misschien niet werkt of iets dergelijks, dan moet er absoluut een straf zijn. Maar die straf moet echter voor de verkrachter zijn, niet voor de baby."

Versprak

Akin liet later op de dag in een verklaring weten dat hij zich ''versprak" tijdens het interview. ''Het weerspiegelt niet mijn diepe empathie voor de duizenden vrouwen die elk jaar worden verkracht en misbruikt", aldus de politicus.

Hij erkende dat abortus, en in het bijzonder in het geval van verkrachting, een zeer beladen onderwerp is. ''Maar ik geloof diep in de bescherming van alle leven en ik geloof niet dat het beschadigen van een onschuldig slachtoffer de juiste manier van handelen is."

Afstand

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney en de kandidaat voor het vicepresidentschap Paul Ryan hebben afstand genomen van de uitspraken van Akin. ''Gouverneur Romney en congreslid Ryan zijn het niet eens met de verklaring van de heer Akin. Romney en Ryan zijn niet tegen abortus in gevallen van verkrachting", aldus een verklaring.

Bekijk het fragment: