TOKIO - Ongeveer 150 Japanse nationalisten zijn zaterdag afgereisd naar een klein eilandengroepje dat het middelpunt van een felle ruzie met China en Taiwan is geworden.

Ze willen benadrukken dat de Senkaku-eilanden bij Japan horen. China en Taiwan claimen de eilandjes ook.

De activisten, waaronder acht parlementariërs, vertrokken zaterdagavond (lokale tijd) met 20 schepen uit Japan en kwamen zondagochtend aan.

Bij aankomst gingen circa 12 leden aan wal om een Japanse vlag te planten op het hoogste punt van het eiland, onder het zingen van het Japanse volkslied.

Protest

Japan wilde niet dat de groep naar de eilanden ging. Een boot van de Japanse kustwacht naderde de activisten tot 100 meter en liet dan ook via de luidsprekers weten dat ze het eiland moesten verlaten.

China heeft geprotesteerd tegen het bezoek. Volgens Peking schendt Japan ''de territoriale soevereiniteit van China''.

Spanningen

Japan had woensdag 14 Chinese activisten opgepakt bij de eilanden. Zij wilden duidelijk maken dat de eilandjes bij China horen en niet bij Japan. Door de arrestaties laaiden de spanningen met China op. De arrestanten werden vrijdag vrijgelaten.

De Senkaku-eilanden zijn een groep van vijf onbewoonde eilandjes en drie rotsen in de Oost-Chinese Zee. Japan bestuurt ze, maar China en Taiwan zien de archipel als hun grondgebied. China noemt ze Diaoyu, Taiwan Diaoyutai. In de buurt van de eilandjes zijn waarschijnlijk grote gasvoorraden te vinden.

Japan, China en Taiwan ruziën over eilanden