Syrië verwelkomt VN-gezant Brahimi

BEIROET - De Syrische regering heeft de aanstelling van Lakdar Brahimi als de nieuwe VN-gezant voor Syrië met instemming begroet.

De staf van vice-president Farouk al-Sharaa maakte van de gelegenheid gebruik de geruchten te weerspreken dat de vice-president zou zijn overgelopen naar de oppositie. Al-Shaara 'heeft er geen moment over gedacht het land te verlaten'.

De regering van president Bashar Assad zag de afgelopen maanden een stoet hoge militairen en bestuurders overlopen naar de oppositie, hoewel de harde kern van zijn bewind nog geen krimp geeft.

Onder meer een neef van vice-president Al-Sharaa, kolonel Yaroub, en premier Riad Hijab zijn onlangs Syrië ontvlucht. Hijab is volgens de Syrische rebellen onderweg naar Qatar, waar hij zijn toekomstplannen zou willen ontvouwen.

Kofi Annan

Vrijdag accepteerde de door de wol geverfde Algerijnse diplomaat Brahimi het stokje van Kofi Annan, die het op 31 augustus voor gezien houdt als gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga. Het kantoor van Al-Sharaa liet weten dat de vice-president 'Brahimi steunt in zijn eis eensgezinde steun van de Veiligheidsraad te ontvangen'.

Ook de Amerikaanse en de Chinese regering hebben hun tevredenheid over de benoeming van Brahimi uitgesproken. Brahimi zelf zei 'te beseffen dat het een uiterst ingewikkelde en moeilijke opdracht is'. Hij sprak de hoop uit dat militair ingrijpen niet nodig blijkt, en zei dat praten over gewapende interventie grenst aan het verzaken van de diplomatieke weg.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie