Geweld in Ivoorkust laait op

ABIDJAN - Het geweld in Ivoorkust laait op. Zaterdag werd in Abidjan het hoofdkwartier van het Ivoriaans Volksfront (FPI) van oud-president Laurent Gbagbo aangevallen en verwoest.

Bij het incident vielen zeker twee gewonden. De regering van het West-Afrikaanse land had eerder op de dag het ''buitengewone geweld'' van de afgelopen dagen veroordeeld.

Zo werden politiebureaus, een gevangenis en een legerbasis aangevallen. Tien militairen van het regeringsleger zijn bij het politiek geweld van de afgelopen twee weken gesneuveld.

De oud-PvdA-politicus Bert Koenders probeert sinds augustus 2011 als VN-gezant te helpen bij het vredesproces.

Verkiezingen

Na de presidentsverkiezingen van 2010 vielen door politiek geweld in Ivoorkust zo'n 3000 doden. Gbagbo weigerde toen op te stappen ten gunste van de internationaal erkende verkiezingswinnaar, Alassane Ouattara.

Gbagbo zit sinds november, als eerste voormalige staatshoofd, in voorarrest van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Hoofdaanklaagster Fatou Bensouda beschuldigt hem van onder meer aanzetten tot moord en verkrachting.

Een voor deze week geplande zitting ter bevestiging van de aanklacht is uitgesteld in afwachting van medisch onderzoek van de verdachte.

Conflict

In Ivoorkust, ooit een relatief stabiel Afrikaans land, woedt al ruim een decennium een conflict tussen het overwegend christelijke zuiden en het voornamelijk islamitische noorden.

Tijdens de jaren van het presidentschap van de zuiderling Gbagbo voelden veel noorderlingen zich achtergesteld; de moslim Ouattara heeft veel steun in het noorden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie