MOSKOU - De Russisch-orthodoxe kerk heeft de vrijdag veroordeelde leden van de feministische punkband Pussy Riot vergeven. Dat hebben twee vooraanstaande geestelijken zaterdag verklaard.

Tichon Sjevkoenov, die geldt als de biechtvader van president Vladimir Poetin, zei op de staatstelevisie dat zijn kerk de punkers al meteen na hun gewraakte punkgebed in de Christus de Verlosser-kathedraal absolutie heeft geschonken.

Sjevkoenov is archimandriet of opperabt van het beroemde Sretenski-klooster in Moskou.

Aartspriester Maksim Kozlov sloot zich bij Sjevkoenov aan. Wel voegde hij daaraan toe dat de kerk hoopt dat de drie vrouwen en hun aanhangers 'beseffen hoe vreselijk hun daden zijn'.

Vervolging

De twee geestelijken steunden de gerechtelijke vervolging van de leden van Pussy Riot. Drie van hen werden vrijdag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, minus voorarrest.

Het drietal zou, gedreven door religieuze haat, met hun 'duivelse dansen' en heiligschennis gelovigen hebben beledigd.

Punkgebed

De 23-jarige Nadezjda Tolokonnikova, de 24-jarige Maria Alechina en de 29-jarige Jekaterina Samoetsevitsj brachten in februari in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk van Moskou een 'punkgebed' ten gehore, waarin de woorden 'Moeder Maria, bevrijd ons van Poetin' voorkwamen.

Met hun actie wilden ze naar eigen zeggen protesteren tegen het stemadvies voor Vladimir Poetin, dat het hoofd van de kerk had uitgebracht.