EU blij met benoeming Brahimi als VN-gezant

BRUSSEL - De Europese Commissie verwelkomt de benoeming van Lakhdar Brahimi als de nieuwe VN-gezant voor Syrië.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton bestempelde zaterdag in een persverklaring de opvolger van Kofi Annan als ''absoluut de juiste persoon'' om het werk voor een vreedzame politieke overgang in Syrië voort te zetten.

Ashton riep de internationale gemeenschap op de nieuwe gezant te steunen. Ze waarschuwde ook dat voor het slagen van enig politiek proces de volledige ondersteuning van de VN-Veiligheidsraad en overeenstemming tussen alle partijen om diplomatie nog een kans te geven, nodig is.

De commissaris roemde de grote ervaring van de 78-jarige Brahimi als diplomaat met een diep begrip van de regio. De voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Algerije was al eerder VN-gezant in Afghanistan en Irak. Ashton zegde de volledige medewerking van de EU aan Brahimi toe bij zijn ''uitermate uitdagende taak''.

Rusland

Ook Rusland heeft zaterdag de benoeming van Brahimi verwelkomd. Moskou gaat ervan uit dat hij voortborduurt op het vredesplan van Annan, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Rusland vertrouwt erop dat Brahimi contacten met alle partijen in Syrië blijft onderhouden om hen ertoe te bewegen ''zo snel mogelijk met het geweld te stoppen en een politieke dialoog te beginnen over de toekomst van het land''.

No-flyzone

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft zich zaterdag uitgesproken tegen de proclamatie van een no-flyzone boven Syrië.

De VS en Turkije hadden dat idee geopperd om de rebellen in bescherming te nemen tegen de luchtmacht van het Assad-bewind. Volgens Lavrov zou zo'n no-flyzone echter een schending zijn van de soevereiniteit van het Arabische land.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Lees meer over:
Tip de redactie