Ook problemen met reactor Tihange verwacht

BRUSSEL - De kans is aannemelijk dat er ook problemen zijn met de kernreactor in Tihange, ten zuiden van Maastricht. 

Dat zegt Willy De Roovere, topman van het Belgisch Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zaterdag in een interview met de Vlaamse krant De Morgen.

In de reactor van de kerncentrale van Doel, net over de Nederlandse grens richting Antwerpen, zijn afwijkingen in de dichtheid van de wand gevonden. De reactor in Tihange is gemaakt door hetzelfde bedrijf dat ook het kernvat van Doel maakte.

''Er is meer dan 50 procent kans dat in Tihange gelijkaardige afwijkingen worden ontdekt. Ik zou het verrassend vinden, mocht er niets zijn", zegt De Roovere in het vraaggesprek.

Beide reactoren liggen voorlopig stil en vormen geen gevaar voor de omgeving.

Geplande inspectie

De fouten in de reactor werden onlangs tijdens een geplande inspectie gevonden. Het vat werd in de jaren zeventig gemaakt door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. De Nederlanders bouwden in totaal (delen van) 22 vaten, waaronder twee in Nederland. De Roovere vreest dat ook elders in de wereld problemen zijn met dit type reactor.

Mocht bovendien blijken dat de scheurtjes te wijten zijn aan de staalfabrikant of het productieproces, dan is het probleem nog veel groter. Dan zou het volgens de topman gaan om alle reactoren van dezelfde generatie als Doel en Tihange. Dat zijn er wereldwijd circa 350.

Lees meer over:
Tip de redactie