Romney toont belastingaangiften niet

AMSTERDAM - WASHINGTON - De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney is niet van plan belastingaangiften van vijf jaar openbaar te maken.

Dat heeft zijn campagneteam vrijdag gezegd. Het team van president Barack Obama had Romney om openheid van zaken gevraagd.

Multimiljonair Romney staat onder druk om te tonen hoeveel belasting hij betaalt. Het is de afgelopen jaren gebruikelijk geworden voor presidentskandidaten om belastingaangiften van meerdere jaren openbaar te maken.

Romney vreest echter dat de informatie verdraaid zal worden en tegen hem gebruikt.

"Het is duidelijk dat president Obama niets anders wil dan praten over gouverneur Romneys belastingaangiften in plaats van over kwesties die belangrijk zijn voor de kiezers", zei Romneys team.

Dertien procent

Obama's team denkt dat er mogelijk jaren zijn waarin Romney helemaal geen belasting heeft betaald. Romney zei donderdag dat hij de afgelopen tien jaar elk jaar ten minste dertien procent belasting heeft betaald.

Dat percentage is laag omdat zijn inkomsten vooral uit investeringen komen. Daarover hoeft in de Verenigde Staten minder belasting te worden betaald.

Spotje

Een onafhankelijke groep die Obama steunt bracht vrijdag een spotje uit waarin wordt gesteld dat Romney onder een plan van zijn running mate Paul Ryan nog maar één procent belasting gaat betalen.

Het spotje wordt uitgezonden in Colorado, Florida, Ohio, Iowa, Pennsylvania en Virginia, zogenoemde swing states die soms naar de Republikeinse en soms naar de Democratische kandidaat gaan.

Bekijk het spotje:

Alles over de verkiezingen in de VS in ons dossier

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie