'Julian Assange verdient eerlijk proces'

QUITO - Ecuador heeft Wikileaks-voorman Julian Assange asiel verleend omdat Zweden niet wil garanderen dat het Assange niet zal uitleveren aan de Verenigde Staten.

Dat heeft de Ecuadoriaanse president Rafael Correa vrijdag gezegd. Volgens Correa verdient Assange een eerlijk proces.

Correa zei dat het feit dat Assange asiel is verleend niet betekent dat hij het eens is met alles wat de Wikileaks-oprichter zegt of doet.

De president zei in een interview op de radio dat het mogelijk is dat Assange 'een overtreding' heeft begaan, maar dat hij evengoed recht heeft op een eerlijk proces.

Ambassade

Assange zit momenteel in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij kan daar voor onbepaalde tijd blijven zei Correa. ''Het probleem is dat zij hem geen vrijgeleide zullen geven'', aldus de president over de houding van de Britten.

De Britse regering heeft gezegd niet toe te zullen staan dat Assange het land verlaat. Londen heeft zelfs gedreigd de ambassade binnen te vallen als Ecuador Assange niet overdraagt.

Dit dreigement lijkt echter averechts uit te pakken. Aanhangers van Assange hebben zich verzameld bij de ambassade om zich solidair te tonen.

De Britse regering zegt dat zijn mededeling 'geen dreigement' was. Deze bewering wordt weggelachen door Oliver Miles, een voormalig Brits ambassadeur. "Als ik tegen jou zeg 'ik bedreig je niet, maar ik heb wel een hele grote stok bij me', is dat feitelijk een dreigement in andere bewoordingen", aldus Miles.

Verkrachtingszaak

Assange wordt in Zweden gezocht in verband met een verkrachtingszaak, maar de Wikileaks-oprichter vreest zelf door dat land te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De VS zouden hem willen vervolgen voor het publiceren van honderdduizenden geheime diplomatieke memo's, onder andere over de oorlogen in Irak en Afghanistan, die Washington in diverse gevallen behoorlijk in verlegenheid hebben gebracht.

Alles over Wikileaks in ons dossier

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie