Lakhdar Brahimi volgt Kofi Annan op als VN-gezant Syrië

NEW YORK - De Algerijn Lakhdar Brahimi volgt Kofi Annan op als de internationale gezant voor Syrië, zo hebben de Verenigde Naties vrijdag bevestigd.

Zijn benoeming per 31 augustus hing al een tijdje in de lucht. Zijn taak is om een oplossing te zoeken voor het geëscaleerde conflict in Syrië.

Brahimi was al eerder VN-gezant in Afghanistan na de aanslagen van 11 september 2001. De 78-jarige diplomaat zal ook optreden namens de Arabische Liga.

Politieke ervaring

Brahimi heeft decennia diplomatieke ervaring. Hij heeft bemiddeld in conflicten in onder meer Afghanistan, Irak, Zuid-Afrika, Libanon, Liberia, Jemen en de Democratische Republiek Congo.

Brahimi verwierf internationale bekendheid toen hij in 1994 als chef van de VN-missie in Zuid-Afrika hielp de eerste vrije verkiezingen sinds de afschaffing van de apartheid te organiseren.

Minister

In 2000 publiceerde hij een rapport over het functioneren van vredesmissies van de VN. Hij concludeerde dat die vaak niet efficiënt zijn.

Van 1991 tot 1993 was hij minister van Buitenlandse Zaken van zijn land van herkomst, Algerije. Hij is vader van drie kinderen.

Hij was ook gezant in Irak tijdens de Amerikaanse bezetting na de inval in 2003.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie