Meer waarschuwingen tegen bezoek aan Libanon

BEIROET - De gevaren in Libanon nemen toe. Turkije heeft zijn burgers vrijdag aangeraden niet meer naar Libanon te reizen, nadat er opnieuw een Turk in het land was ontvoerd.

Een dag eerder was een groep van 20 mensen gegijzeld, onder wie een Turk en een Saudiër.

Ook de overheid van de Verenigde Staten waarschuwde landgenoten vrijdag voor het gevaar in Libanon.

''De dreiging bestaat uit ontvoeringen, de mogelijkheid van toenemend geweld en terreuraanslagen op Amerikaanse burgers'', aldus de ambassade in Beiroet.

Woensdag adviseerden Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar hun burgers al om onmiddellijk weg te gaan uit Libanon.

Syrië

Libanon wordt steeds meer een strijdtoneel van voor- en tegenstanders van het bewind in buurland Syrië. De radicale beweging Hezbollah, die door het Syrische regime wordt gesteund, zit in de Libanese regering. Deze regering is een van de weinige overgebleven bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad.

De burgeroorlog in Syrië leidt al langer tot spanningen in Libanon. Het kleine land was van midden jaren 70 tot 2005 bezet door Syrische militairen. Na de moordaanslag op de Libanese oud-premier Rafik al-Hariri trok Syrië de troepen terug, na massale protesten van Libanese burgers die Damascus verantwoordelijk hielden voor de moord.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier

Tip de redactie