Gevechten bij vliegveld in Aleppo

AMSTERDAM - Syrische regeringstroepen zijn vrijdag in gevecht geraakt met rebellen bij het vliegveld in de noordelijke stad Aleppo.

Dat hebben de Syrische staatsmedia gemeld. Het is voor het eerst dat er bij het vliegveld van Aleppo wordt gevochten.

Bolwerken van de rebellen in Aleppo worden al wekenlang bestookt door het Syrische leger en de luchtmacht. De rebellen zijn uit sommige delen van Aleppo verdreven, maar de gevechten bij het vliegveld wijzen erop dat de strijd zich verplaatst naar andere delen van de stad.

'Gewapende terreurgroepen'

Het Syrische staatspersbureau SANA zei dat 'gewapende terreurgroepen', de term die de regering hanteert voor haar tegenstanders, aan beide kanten van het vliegveld zijn teruggedrongen. Het is onduidelijk of de gevechten dichterbij de internationale luchthaven plaatshadden of bij het aangrenzende militaire vliegveld, van waaruit luchtaanvallen worden uitgevoerd in het noorden van het land.

De waarnemers van de Verenigde Naties in Syrië, wier mandaat zondag afloopt, zijn vrijdag begonnen hun spullen te pakken. De leden van de VN-Veiligheidsraad hebben erkend dat verlenging van de missie zinloos is, aangezien het geweld niet is afgenomen en de Syrische regering nog steeds zware wapens inzet.

Verbindingskantoor

Een kleine groep militaire, politieke en mensenrechtenadviseurs gaan in Damascus een verbindingskantoor bemannen, zodat de VN kunnen blijven proberen te bemiddelen in de Syrische burgeroorlog.

Syrische burgers worden in steeds groteren getale slachtoffer van de gevechten tussen de regering en de rebellen. Volgens activisten kwamen door regeringstroepen afgevuurde mortiergranaten donderdagochtend terecht op burgers die bij een bakker in Aleppo in de rij stonden voor brood. Zeker tien mensen kwamen hierbij om. De opstand, die vorig jaar maart begon, heeft volgens Syrische activisten al aan zeker twintigduizend mensen het leven gekost.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Lees meer over:
Tip de redactie