'Nieuwe aanwijzingen corruptie Bonaire'

KRALENDIJK - Er zijn sterke aanwijzingen dat politici op Bonaire zich de afgelopen jaren hebben laten omkopen door Nederlandse ondernemers en zichzelf hebben verrijkt.

Dat meldt de Stentor vrijdag op basis van eigen onderzoek.

De Stentor zegt te beschikken over documenten van justitie met verdenkingen aan het adres van gedeputeerde Burney Elhage en politicus Ramoncito Booi.

De nieuwe verdenkingen zouden steunen op verklaringen, afgeluisterde telefoongesprekken, mails en briefwisselingen. In de documenten worden ook de namen van Nederlandse investeerders en Nederlanders genoemd.

Drugshandel

Het materiaal is bedoeld om het corruptieonderzoek tegen de politici nieuw leven in te blazen, stelt de Stentor. In 2011 seponeerde het OM een zaak tegen de twee wegens witwassen en drugshandel.

Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland. Voorheen maakte het eiland deel uit van de Nederlandse Antillen.

ChristenUnie

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn lijkt het erop dat het Nederlandse kabinet al eerder op de hoogte was, maar dat het niet heeft ingegrepen. ''Daar moet zo snel mogelijk duidelijkheid over worden verschaft. De bevolking op Bonaire wordt door deze praktijken ernstig gedupeerd.''

Ook GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent eist dat de onderste steen boven komt. ''Onaanvaardbaar als dit waar is'', stelt ze.

Spies

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken wilde vrijdag niet ingaan op de berichten. ''Dit is een kwestie die onder de rechter is op Bonaire. Dat is de ideale plek, waar het thuishoort. Zolang het onder de rechter is, past het mij om er geen uitspraken over te doen.''

Lees meer over:
Tip de redactie