Ruim dertig doden bij rellen mijn Zuid-Afrika

JOHANNESBURG - De rellen bij de Marikana-platinamijn in Zuid-Afrika hebben donderdag aan zeker dertig mensen het leven gekost. 

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid tegen het persbureau SAPA gezegd. De minister van Politie, Nathi Mthethwa, zei vrijdag dat meer dan 30 mensen zijn omgekomen. Een nog onbekend aantal mensen raakte gewond.

Mthethwa zei te verwachten dat het dodental nog verder oploopt. Volgens de vakbond de Nationale Unie van Mijnwerkers (NUM) zijn er 36 doden.

Traangas

De politie schoot volgens een ooggetuige eerst met traangas en rubberen kogels op 3000 stakende mijnwerkers, die met bajonetten en speren waren gewapend en weigerden zich te verspreiden. Volgens Mthethwa werd er vanuit de stakende menigte op de politie geschoten, die daarop het vuur beantwoordde.

President Jacob Zuma zei geschokt te zijn. Het zijn de bloedigste onlusten sinds 1994, toen een einde kwam aan het blanke minderheidsbewind in Zuid-Afrika.

De Marikana is de op twee na grootste platinamijn ter wereld. Bij de mijn, die eigendom is van het bedrijf Lonmin, zijn al enige tijd ernstige rellen rond een illegale staking. Sinds vorige week vrijdag zijn zeker 35 mensen omgekomen.

Rivaliserende vakbonden

Aanleiding is dat twee rivaliserende vakbonden hun invloed proberen te vergroten. Het gaat om de nieuwe vakbond AMCU, die de macht betwist van de al 25 jaar dominerende vakbond de Nationale Unie van Mijnwerkers (NUM), die nauwe banden heeft met de regerende partij ANC.

Als gevolg van de onlusten is de prijs van platina al met meer dan 2 procent gestegen.

Rellen mijn Zuid-Afrika

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie