Julian Assange legt verklaring af vanuit ambassade

LONDEN - Julian Assange legt zondag om 15.00 uur (Nederlandse tijd) live een verklaring af ''voor'' de ambassade van Ecuador in Londen.

Dit heeft zijn organisatie WikiLeaks donderdagavond laten weten. Het wordt zijn eerste openbare optreden sinds maart.

De zegsman wilde ''om veiligheidsredenen'' niet zeggen of Assange vanuit een raam gaat spreken of de stoep op durft, waar de Britse politie hem vrijwel zeker zou arresteren.

AOS

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) is donderdagavond (Nederlandse tijd) in spoedzitting bijeengekomen om zich te buigen over de Assange-affaire. Ecuador had om de vergadering in Washington gevraagd. De regering in Quito wil dat de OAS met een gemeenschappelijke verklaring komt over het conflict met Londen. 

De Britse regering heeft gedreigd de oprichter van klokkeluiderssite WikiLeaks uit de ambassade van Ecuador in Londen te halen, in weerwil van de onschendbaarheid van de diplomatieke missie.

De vertegenwoordiger van Ecuador bij de OAS noemde dit dreigement aan het begin van de vergadering een ontoelaatbare ''vijandelijke handeling'' die het internationaal recht schendt.

35 staten

De OAS is de organisatie van de 35 staten in Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika. Ecuador wil dat de OAS zijn verzoek steunt om een vrijgeleide voor Assange, zodat deze naar het Zuid-Amerikaanse land kan reizen dat hem politiek asiel heeft verleend.

Volgens een van de advocaten van Assange, de bekende Spaanse oud-onderzoeksrechter Baltasar Garzón, wil Assange het vrijgeleide desnoods via de rechter afdwingen. 

Lees meer over Wikileaks in ons dossier

Aanhangers Assange bij ambassade Ecuador

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie