DEN HAAG - Verdediger Branko Lukic van de Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic wil dat ook het publiek in de rechtszaal van het Joegoslavië-Tribunaal permanent wordt gefilmd.

Dat meldde de krant Dnevni Avaz in Sarajevo donderdag. Woensdag werd bekend dat voorzittend rechter Alphons Orie heeft bevolen dat Mladic permanent door een camera in de gaten wordt gehouden.

Aanleiding tot deze maatregel waren met name klachten van vertegenwoordigers van de moslimbevolking van Srebrenica over gebaren die Mladic naar hen had gemaakt.

Zo maakte hij tijdens de eerste dag van zijn proces een gebaar dat kon worden begrepen alsof hij iemand de keel wilde afsnijden.

Onrustig

Omdat het publiek in de rechtszaal nogal onrustig was, kon toen niet duidelijk worden vastgesteld wie als eerste met provoceren was begonnen. Advocaat Lukić zegt het dan ook niet meer dan fair te vinden dat niet alleen Mladic maar ook het publiek wordt gefilmd.

Dat Mladic onder permanente videobewaking wordt gesteld noemt de advocaat overigens een extra belasting voor zijn cliënt.

Alles over het proces van Mladic in ons dossier