Lakhdar Brahimi volgt Annan op als Syrië-gezant

NEW YORK - De Algerijn Lakhdar Brahimi volgt Kofi Annan op als de internationale gezant voor Syrië, zo hebben de Verenigde Naties vrijdag bevestigd.

Hij krijgt wel een ander mandaat dan Annan. De voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan had zich lange tijd ingezet voor een staakt-het-vuren in Syrië. Zijn pogingen mislukten echter.

Kofi Annan kondigde onlangs aan 31 augustus te stoppen met zijn werk voor een vreedzame politieke overgang in Syrië. Brahimi heeft gezegd een andere aanpak te willen nastreven.

Ervaring

Brahimi (78) heeft decennia diplomatieke ervaring. Hij heeft bemiddeld in conflicten in onder meer Afghanistan, Irak, Zuid-Afrika, Libanon, Liberia, Jemen en de Democratische Republiek Congo.

Brahimi verwierf internationale bekendheid toen hij in 1994 als chef van de VN-missie in Zuid-Afrika hielp de eerste vrije verkiezingen sinds de afschaffing van de apartheid te organiseren.

In 2000 publiceerde hij een rapport over het functioneren van vredesmissies van de VN. Hij concludeerde dat die vaak niet efficiënt zijn. Van 1991 tot 1993 was hij minister van Buitenlandse Zaken van zijn land van herkomst, Algerije. Hij is vader van drie kinderen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie