Verlamde Brit mag niet dood van rechter

LONDEN - Een 58-jarige Brit die verlamd is van zijn voeten tot zijn nek, mag zijn leven niet laten beëindigen door artsen.

Dat heeft het Britse Hooggerechtshof bepaald, meldde de BBC donderdag.

Tony Nicklinson kreeg in 2005 een beroerte. Hij kan sindsdien alleen maar communiceren door te knipperen met zijn ogen. Hij ervaart zijn leven sindsdien als een nachtmerrie.

Daarom wil hij dat artsen een einde aan zijn leven maken. Nicklinson kan niet zelf dodelijke medicijnen innemen, zelfs al koopt iemand die voor hem. Hij kan alleen maar op een actieve manier worden geholpen met sterven, wat in Groot-Brittannië juridisch gezien moord is.

De rechter zei dat de huidige wet geen euthanasie toestaat. Het is niet aan rechters, maar aan de politiek om dat te veranderen. Nicklinson maakte duidelijk tegen het besluit van het hooggerechtshof in beroep te gaan.

Ergernis

''Dit is niet het resultaat waar ik op had gehoopt, maar het komt niet onverwacht'', laat Nicklinson weten.

''Rechten zijn net als politici het gelukkigst als ze de echte problemen kunnen ontwijken. Dit betekent voor mij nog een jaar van lichamelijk ongemak en ergernis om uit te zoeken wie mijn leven bezit: ikzelf of de overheid.''

Bekijk een reactie van Tony Nicklinson en zijn vrouw:

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie