Vogel velt Belgische F-16

AMSTERDAM - Een Belgische F-16 is donderdagmiddag neergestort in de buurt van het militaire vliegveld Kleine-Brogel, vlak over de grens bij Weert.

Het gevechtsvliegtuig was in botsing gekomen met een vogel. Het dier kwam in de motor terecht. Dat maakte kolonel Paul Desair, de gezagvoerder van de luchtmachtbasis, donderdag bekend.

De 24-jarige piloot in opleiding bracht zich met de schietstoel in veiligheid. Hij belandde met zijn stoel en parachute in een boom, waar de brandweer hem uit haalde.

Hij is met een pijnlijke schouder naar het ziekenhuis gebracht. De F-16 kwam enkele honderden meters verder neer in een rij bomen buiten de basis, in een gebied waar niemand woont.

Het toestel vloog in brand en is volledig verwoest. De laatste crash met een Belgische F-16 gebeurde in 2004. Toen stortte een F-16 in zee nabij Vlieland. Sinds 1979 is de Belgische luchtmacht dertig F16's verloren.

Pech

Volgens generaal-majoor Claude Van De Voorde had de piloot gewoon pech dat de vogel in de motor terechtkwam. ''Als die tegen de cockpit was gevlogen, had hij nog kunnen vliegen met het toestel." Op grotere hoogte kan een piloot het toestel normaal nog herstarten.

Na de crash had de gemeente Peer uit voorzorg het gemeentelijk rampenplan in werking gezet. Inwoners werd aangeraden ramen en deuren gesloten te houden. Justitie onderzoekt nog formeel of er kwade opzet is bij het ongeluk.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie