KABUL - In het zuiden van Afghanistan zijn donderdag zeven Amerikaanse militairen omgekomen toen hun NAVO-helikopter neerstortte.

Bij de crash van de UH-60 Black Hawk stierven ook drie Afghaanse collega's en een lokale tolk.

De NAVO-operatie ISAF heeft dit bekendgemaakt en die onderzoekt de oorzaak van de crash. De Taliban beweren dat ze het toestel hebben neergeschoten met een granaat.

Een woordvoerder van de Taliban meldde: ''Onze heilige strijders hebben een ISAF-helikopter neergehaald in het dorp Chenarto in de provincie Kandahar. De helikopter is verwoest en alle inzittenden zijn gedood.''

Actief

De Taliban zijn sinds dit voorjaar weer actief in het gebied, waar ze in 2010 uit verdreven waren. De radicaalislamitische strijders raken daar regelmatig in gevecht met Afghaanse en westerse troepen, bevestigt gouverneur Obaidullah.

Helikopterongelukken komen redelijk veel voor in Afghanistan. De hefschroefvliegtuigen helpen vaak met het vervoer van de 130.000 NAVO-manschappen.

Chinook

Vorig jaar augustus haalden de Taliban een Chinook-helikopter neer bij Kabul, waardoor 8 Afghanen en 30 Amerikanen omkwamen.

Dat was het dodelijkste incident voor Amerikaanse troepen in 10 jaar oorlog in Afghanistan. In maart viel een Turkse helikopter op een huis in Kabul, waarbij 12 Turkse soldaten en twee Afghanen de dood vonden.

Een week geleden stierven zes Amerikaanse militairen door geweervuur van Afghanen. Het totaal aantal aanvallen op de ISAF was in het tweede kwartaal 11 procent hoger dan dezelfde periode een jaar geleden.