AMSTERDAM - Ecuador heeft Wikileaks-baas Julian Assange politiek asiel verleend.

Dat heeft Ricardo Pinto, minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador, donderdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Assange zou in de Verenigde Staten niet eerlijk berecht worden, verklaarde Pinto.

De 41-jarige Australiër heeft in de VS veel vijanden gemaakt, omdat Wikileaks geheime documenten heeft onthuld. Hij ziet de aanklacht in Zweden, waar hij wordt verdacht van verkrachting, als een dekmantel om hem in Amerika te kunnen krijgen.

Assange noemt zijn politiek asiel een ''belangrijke overwinning''. Volgens zijn advocaat kan hij nu niet worden uitgeleverd aan Zweden.

Doorzetten

Groot-Brittannië is vast van plan de uitlevering van Assange aan Zweden door te zetten. Dat zegt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken in reactie op de beslissing van Ecuador om Assange politiek asiel te verlenen.

Het ministerie is teleurgesteld in de beslissing van de regering van Ecuador.

Een woordvoerder wees erop dat Assange in Groot-Brittannië tevergeefs alle wettelijke mogelijkheden heeft gebruikt om zijn uitlevering juridisch aan te vechten. Groot-Brittannië rest niet anders dan uitvoering te geven aan de verplichting om Assange uit te leveren. ''Wij zullen aan die verplichting voldoen'', aldus de woordvoerder.

Speciale wet

De Britse regering claimt dat een speciale wet, gemaakt om op te treden tegen ''terroristische activiteiten'', een politie-inval in de ambassade van Ecuador in Londen mogelijk maakt om Assange daaruit te halen.

De wet zou een uitzondering rechtvaardigen op de onschendbaarheid van ambassades.

Assange vluchtte in juni naar de ambassade van Ecuador in Londen. Daar houdt hij zich sindsdien schuil.

Groot-Brittannië dreigde woensdagavond laat de beschermde status van de Ecuadoraanse ambassade op te heffen. Agenten kunnen dan het gebouw binnengaan en Assange arresteren.

WikiLeaks waarschuwt daartegen. ''Ik hoop dat de Britse autoriteiten verstandig genoeg zijn om niet zonder toestemming de ambassade binnen te gaan. Daardoor kunnen de diplomatieke betrekkingen wereldwijd worden verstoord'', aldus woordvoerster Kristinn Hrafnsson.

Zweden

Zweden heeft donderdag de ambassadeur van Ecuador op het matje geroepen. De diplomaat krijgt te horen dat het land de beslissing van Ecuador om Assange politiek asiel te verlenen 'onacceptabel' vindt.

Alle berichten over Wikileaks in ons nieuwsdossier

Oordeel Assange over Ecuador