Australië vindt vermiste bootvluchtelingen

CANBERRA - Australië heeft een boot met 63 vluchtelingen aan boord gevonden. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een schip dat al weken vermist was.

De opvarenden worden met een marineschip overgebracht naar een asielzoekerscentrum op Christmaseiland. Het is niet bekend hoe ze eraan toe zijn en waar ze oorspronkelijk vandaan komen.

Behalve de vluchtelingen waren ook vier bemanningsleden aan boord van het schip. Vermoedelijk zijn zij smokkelaars die de vluchtelingen naar Australië wilden brengen.

Dat hebben de Australische autoriteiten donderdag bekendgemaakt. De bootvluchtelingen waren eind juni of begin juli vertrokken vanuit Indonesië naar Australië. Sindsdien was het schip niet meer gezien.

''Er zijn geen aanwijzingen dat deze mensen in Australië zijn aangekomen'', verklaarde minister Jason Clare (Binnenlandse Zaken) dinsdag tegen de Australische televisie.

Gevaarlijke oversteek

Het Australische Christmaseiland ligt dichter bij het Indonesische eiland Java dan bij het vasteland van Australië. Elk jaar proberen veel vluchtelingen de gevaarlijke oversteek naar het eilandje te maken.

Dat gebeurt met gammele, nauwelijks zeewaardige bootjes. In de afgelopen jaren zijn bijna 1000 vluchtelingen onderweg overleden.

Om de stroom vluchtelingen op te vangen gaat Australië nieuwe asielzoekerscentra bouwen in het buitenland. De complexen komen in het landje Nauru in de Grote Oceaan en in Papoea-Nieuw-Guinea.

Tip de redactie