AMSTERDAM - Groot-Brittannië heeft Ecuador gewaarschuwd dat de politie zijn ambassade in Londen kan binnenvallen, als Ecuador Wikileaks-oprichter Julian Assange niet uitlevert.

Dat meldt persbureau Reuters. "Onder de Britse wet kunnen we de ambassade een week van te voren laten weten dat we het gebouw binnen gaan. De ambassade heeft dan geen diplomatieke bescherming meer", aldus een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Dat besluit is echter nog niet genomen."

Ecuador reageerde woedend op de 'bedreiging'. ''Wij zijn geen Britse kolonie'', aldus de minister van Buitenlandse Zaken, Ricardo Patiño, in een verklaring. Hij zei tevens dat Ecuador donderdag om 14.00 uur (onze tijd) officieel bekendmaakt of Assange politiek asiel krijgt in het Zuid-Amerikaanse land. De Australiër zit sinds 19 juni in de ambassade van Ecuador, waar hij politiek asiel aanvroeg.

"Als de aangekondigde acties van Groot-Brittannië worden uitgevoerd, beschouwt Ecuador dat als onacceptabel, vijandelijk en als een daad tegen onze soevereiniteit. Het dwingt ons te reageren."

Ambassades genieten volgens het internationaal recht immuniteit. Daarom is het een zwaar vergrijp als het gastland een buitenlandse missie zonder toestemming betreedt.

Vastbesloten

De Britse regering stelde 'vastbesloten' te zijn Assange uit te leveren aan Zweden. ''Het Verenigd Koninkrijk heeft een wettelijke verplichting om de heer Assange uit te leveren aan Zweden zodat hij daar gehoord kan worden over de aantijgingen van seksuele delicten. We blijven vastberaden om aan deze verplichting te voldoen", aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

De BBC meldt dat er een aantal agenten buiten bij de ambassade staan. Wikileaks is er niet gerust op en twitterde een oproep aan aanhangers van Assange om naar de ambassade te komen: "Als politieagenten binnenstormen, doen ze dat 's morgens vroeg. Blijf alsjeblieft en wie kan, ga naar de ambassade en bescherm Assange".

De onthullingssite laat in een verklaring weten: ''Een dreiging van deze aard is een vijandige en extreme daad die niet in verhouding staat tot de omstandigheden en is een ongekende aanval op de rechten van de asielzoekers over de hele wereld".

Verkrachting

Assange wordt in Zweden beschuldigd van aanranding en verkrachting van twee voormalige vrijwillige medewerksters van zijn website WikiLeaks. Hij vluchtte naar de ambassade om uitlevering aan Zweden te voorkomen.

De Australiër vreest dat hij uiteindelijk in handen van de Verenigde Staten komt waar hem een zware straf wacht, omdat hij honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke documenten heeft openbaargemaakt.

Alle berichten over Wikileaks in ons nieuwsdossier

Ambassade Ecuador