VN noemt daden Syrische regering oorlogsmisdaden

AMSTERDAM - Zowel regeringsgezinde troepen in Syrië als de opstandelingen hebben zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Er zijn aanwijzingen voor moord, marteling, willekeurige arrestaties, seksueel geweld en plunderingen. Dat concluderen onderzoekers van de Verenigde Naties. Zij hebben woensdag een rapport gepresenteerd.

De inspecteurs wijzen vooral naar het regeringsleger en de beruchte Shabiha-militie, die aan de kant van president Bashar al-Assad staat. De manier van werken ''wijst op betrokkenheid van de hoogste niveaus van leger, veiligheidsdiensten en regering''.

De Amerikaanse diplomate Karen Koning AbuZayd, lid van de onderzoekscommissie, zegt dat het geweld van het bewind ''staatsbeleid lijkt''. Ook de rebellen begingen wandaden, maar die waren volgens de onderzoekers ''niet zo ernstig, gebeurden minder vaak en waren van kleinere omvang''.

Lijst

De onderzoekers hebben een lijst opgesteld van mensen die verantwoordelijk voor het geweld zouden zijn. Als de VN-Veiligheidsraad akkoord gaat, kan het Internationaal Strafhof in Den Haag een onderzoek naar ze beginnen. Tot nu toe hielden Rusland en China krachtige maatregelen tegen het Assad-bewind altijd tegen.

Het VN-rapport keek onder meer naar het bloedbad in de stad Houla. Eind mei werden daar meer dan 100 burgers vermoord. Onder de slachtoffers waren veel kinderen. Het bloedbad was volgens de onderzoekers het werk van het regeringsleger en de Shabiha.

Februari

In februari hadden de VN het Syrische bewind ook beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid. In de strijd tegen de opstand zouden ongewapende vrouwen en kinderen zijn doodgeschoten en werden woonwijken onder vuur genomen. Gewonde demonstranten werden gemarteld in ziekenhuizen en gevangenen mishandeld.

Ongeveer 1,5 jaar geleden begon de onrust in Syrië. Bewoners eisten hervormingen en het vertrek van het regime. De opstand is uitgedraaid op een burgeroorlog, waarbij niemand aan de winnende hand lijkt. Het geweld heeft aan tienduizenden mensen het leven gekost.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie