Herdenking voedt spanningen Japan-Zuid-Korea

TOKIO - De herdenking van de Japanse capitulatie 67 jaar geleden heeft woensdag tot spanningen tussen Japan en Zuid-Korea geleid. 

In Tokio was een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de Japanse overheersing in Azië.

De Japanse minister-president Yoshihiko Noda had daarin kritiek op de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak. Die eiste dinsdag dat de Japanse keizer zijn excuses aanbiedt voor het leed dat Zuid-Korea in de oorlog is aangedaan, mocht hij het land ooit willen bezoeken.

Ook het bezoek van twee Japanse ministers aan het omstreden monument Yasukuni waar Japanse oorlogsslachtoffers worden herdacht, zorgde voor ergernis in Zuid-Korea en China.

Oorlogsmisdadigers

Dat monument eert namelijk ook 14 oorlogsmisdadigers. Het is voor het eerst sinds 2009 dat ministers het monument bezochten. Noda's voorgangers hadden de kabinetsleden gevraagd niet naar de herdenking bij het monument te gaan, omdat dat gevoelig ligt in de regio.

Naast de gevoeligheden rond de herdenking zijn ook de spanningen rond de Rotsen van Liancourt opgelaaid. Japan en Zuid-Korea zien de rotsachtige eilandjes als hun bezit. Lee bezocht vrijdag onverwacht de rotsen. Dit tot woede van Tokio.

Herdenking voedt spanningen Japan-Zuid-Korea

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Tip de redactie