MOSKOU - Milieuorganisaties Greenpeace en het Wereldnatuurfonds hebben gewaarschuwd dat olieboringen in het Russische deel van de Noordelijke IJszee desastreuse gevolgen kunnen hebben.

ls er een olielek ontstaat in het onherbergzame en afgelegen gebied is het door een tekort aan aanwezige technologie en een gebrekkige infrastructuur vrijwel onmogelijk de vervuiling op te ruimen of het lek te dichten, aldus de organisaties in een dinsdag vrijgegeven rapport.

Het Russische staatsoliebedrijf Gazprom heeft een enorm boorplatform geïnstalleerd in de Petsjorazee en wil daar als een van de eerste naar olie gaan boren.

Oneens

Het platform ligt op duizend kilometer afstand van de dichtstbij gelegen haven, die van Moermansk, in het uiterste noordwesten van Rusland. Gazprom is het niet eens met de inhoud van het rapport en zegt veiligheid hoog in het vaandel te hebben staan.

Volgens de milieuorganisaties kan een lek van behoorlijke omvang kwetsbare gebieden en natuurreservaten op land en op eilanden in de omgeving binnen twintig uur aantasten. Opruimploegen zouden pas na drie dagen ter plekke kunnen zijn.

Gazprom liet weten samen te werken met Lukoil, een ander Russisch oliebedrijf. Lukoil heeft een basis in het kuststadje Varrandei, dat dichterbij ligt dan Moermansk. Er kan daarom sneller worden ingegrepen dan het rapport doet voorstellen, aldus de oliemaatschappij.