'Julian Assange krijgt asiel in Ecuador'

QUITO - President Rafael Correa van Ecuador heeft besloten om oprichter Julian Assange van onthullingssite WikiLeaks asiel te verlenen.

Dat zeggen functionarissen binnen de regering van Ecuador, meldt de Britse krant The Guardian dinsdag.

Correa zelf ontkende later op de dag dat zijn land asiel heeft verleend aan Assange. ''Het gerucht over asiel voor Assange is onjuist. Er is nog geen besluit genomen. We wachten op een rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken'', aldus Correa op Twitter.

Assange zit sinds 19 juni in de ambassade van Ecuador, waar hij politiek asiel aanvroeg. Maandag zei Correa tegen de staatstelevisie dat hij deze week een besluit zou nemen over de asielaanvraag.

Het blijft onduidelijk of zo'n besluit Assange in staat stelt het Verenigd Koninkrijk te verlaten en naar Ecuador te vliegen, of dat het niet meer dan een symbolisch gebaar zal blijken.

Verkrachting

Assange wordt in Zweden beschuldigd voor aanranding en verkrachting van twee voormalige vrijwillige medewerksters van zijn website WikiLeaks. Hij vluchtte naar de ambassade om uitlevering aan Zweden te voorkomen.

De Australiër vreest dat hij uiteindelijk in handen van de Verenigde Staten komt waar hem een zware straf wacht, omdat hij honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke documenten heeft openbaargemaakt.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie