Ontvoerd parlementslid Turkije vrij

TUNCELI - Een Turkse parlementariër die zondag was ontvoerd door de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), is dinsdag vrijgekomen.

Dat heeft de gouverneur van de oostelijke provincie Tunceli gezegd. De parlementariër maakt het goed. Het is niet duidelijk of hij is vrijgelaten of bevrijd.

De ontvoerde Hüseyin Aygün is lid van de Republikeinse Volkspartij (CHP), de belangrijkste oppositiepartij van Turkije. De PKK hadden niet eerder een parlementariër ontvoerd.

Mensenrechtenactivist

Aygün heeft de woede van de Koerdische gewapende groep PKK opgeroepen door zich als Koerdische mensenrechtenactivist tegen de organisatie te verzetten. Ook binnen de CHP ligt de parlementariër geregeld onder vuur door zijn onvermoeibare inzet voor mensenrechten, waarbij hij de historische rol van zijn eigen partij niet onder stoelen of banken steekt.

De CHP werd ooit opgericht door vader des vaderlands Mustafa Kemal Atatürk en is niet altijd lichtzinnig omgesprongen met rechten van etnische en religieuze minderheden.

Anti-Koerdisch

De PKK liet weten dat Aygün werd ontvoerd omdat hij zich 'anti-Koerdisch' gedragen zou hebben en er klachten over hem kwamen vanuit de Koerdische gemeenschap. Aygün heeft het geweld van de PKK altijd scherp veroordeeld.

De Koerdische beweging strijdt sinds 1984 voor een onafhankelijk Koerdistan in het berggebied op de grens van Turkije, Syrië, Irak en Iran. De strijd heeft ongeveer 45.000 levens geëist. In Europa en de VS staat de beweging op de lijst van terreurgroepen.

Lees meer over:
Tip de redactie